2015. május 13., szerda

Május 14.

Az elmúlt hétvégém kicsit mozgalmasra sikerült, így csak ma tudok beszámolni a történésekről. A nyolc kaledóniai fiatal, akik Pécsett teljesítettek önkéntes szolgálatot, május elején hazaérkeztek. Nagyon kedves volt számukra ez a magyar hónap, többükkel is beszélgettem az élményeikről. A magyarokat kedves, vendégszerető emberekként írták le, azt mondták, hogy szuper fogadtatásban részesültek a fogadó szervezet részéről (efelől nem volt kétségem :) ), szerették a munkát (farmon élő állatokkal foglalkoztak), és mivel az ottartózkodásuk húsvét idejére esett, ezért alkalmuk nyílt közelebből megismerni a szokásainkat: tojásfestés, locsolkodás (részt vettek benne, a versikéket is beleértve :D természetesen magyarul, készült videó is, nagyon élveztem :D) és persze a húsvéti sonka! És ha már étkezés, megemlítem, hogy a házi húsfeldolgozásban is segédkeztek, hurkát és kolbászt töltöttek a fényképek tanúsága szerint :D Megkóstoltak több magyar specialitást, a gulyás osztatlan sikert aratott, olyannyira, hogy az élménybeszámolójuk alapján az itteni EVS koordinátor is el akarja készíteni :D Szerencsére hoztak neki (por)paprikát, így már csak a részletes leírás hiányzik, de azt majd én fogom szolgáltatni. A kinttartózkodásuk végén hosszú vakációjuk volt, zömmel Budapestre mentek turistáskodni, de ketten Párizsba utaztak, így jól ki tudták használni, hogy Európában vannak. Többen kiemelték Budapest építészeti csodáit (egyébként új-Kaledónia, bármennyire mesés, nem dúskál építészeti látnivalókban) és azt, hogy ebből arra következtettek, hogy mennyire gazdag történelme lehet. Jaj, ha tudnák... :) Tanultak jónéhány magyar szót, meglepett, hogy fogalkoztatta őket a nyelvünk. Volt, akinek kifejezetten tetszett, volt, aki inkább a nehézségét emelte ki. Egy srác például jegyzeteket is készített, amit a segítségemmel tovább gazdagított (nem tudtam megállni, hogy az alapszókincsen kívül néhány káromkodást ne adjak hozzá 3:) ). A négy évszakot eddig legfeljebb hírből ismerték, életükben először nálunk láttak rügyfakadást :)
Öröm volt hallgatni őket, jól esett, hogy ilyen jó véleménnyel voltak a hazámról :) :)
Hogy tovább tudjam folytatni velük az eszmecserét, meghívtam őket csütörtök estére egy kis soirée-ra. 4-en el is fogadták a meghívásomat, a többiek vagy nem Nouméában élnek, vagy már volt egyéb programjuk. Alapvetően jól telt az este, viszont miután az egyik srác meghívta a cousin-jait, kissé kicsúszott a kezünkből az irányítás.. Volt egy kis bonyodalom, reggel még a MIJ igazgatója is megjelent, de végül megoldottunk mindent, és a végén mindenki nevetett, az igazgató is :) Ebből is azt szűrtem le, hogy itt az emberek alapvetően higgadtabbak, türelmesebbek és megértőbbek.

A május egy szuper hónap, rengeteg munkaszüneti nappal, és emiatt hosszú hétvégével, így a múlt hétvégén végre sikerült egy kicsit távolabb merészkednem Nouméától az itteni ismerőseimmel. Sarrameát és Farinót térképeztük fel, elsősorban az ott található gyalogtúrákat. Sátraztunk is, de mivel esett, vasárnap helyett szombaton voltunk kénytelenek hazajönni, de ettől függetlenül jól telt. A sors fintora, hogy vasárnap verőfényes napsütés borította el a vidéket, de így legalább le tudtunk menni a partra. Kicsit fárasztott, hogy sokat viccelődtek velem, mivel én voltam a legfiatalabb és ráadásul külföldi is, de egyfajta idegennyelv-tréningnek fogtam fel :D A végén persze már besokalltam (aki ismer, nem fog csodálkozni :D), de megoldottuk, elnézést kértek, és megígérték, hogy visszafogják magukat. Majd meglátjuk :D
Ezen a héten csak három napot dolgoztunk, a csütörtökünk (ma) és péntekünk szabad. Európát ünnepeltük, a május 9-i Európa-nap alkalmából. Kvízeket töltettünk ki a fiatalokkal, feldíszítettük a termet és meghívtuk azokat, akik már jártak Európában, hogy élménybeszámolót tartsanak. Egész jól sikerült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése